Maastricht

Vind 0 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Maastricht

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Bekijk hier de informatie over Maastricht.

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

In heel Nederland geldt het alarmnummer 112.

 

Bijzonderhedenomhoog

 

Feestdagenomhoog

Nationale feestdagen waarop winkels en kantoren gesloten zijn:

Nieuwjaarsdag
Goede vrijdag
Paaszondag
Paasmaandag
Koningsdag (Nationale feestdag)
Bevrijdingsdag (op deze dag zijn veelal winkels en kantoren geopend)
Hemelvaartsdag
Eerste pinksterdag
Tweede pinksterdag
Kerstmis


 

Klimaatomhoog

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers. Het klimaat wordt beïnvloed door de aanliggende Noordzee die het gehele jaar de temperatuur matigt. In het noorden is de temperatuur gemiddeld over het gehele jaar iets lager dan in het zuiden. De kustprovincies in het zuidwesten, westen en noorden hebben in de herfst- en wintermaanden doorgaans zachter weer dan het oosten en noordoosten. In de zomer zijn het oosten van Brabant en uiterste noorden van Limburg de gemiddeld warmste plekken. Maastricht is een stad die het hele jaar door erg goed te bezoeken valt. In de winter is de stad betoverd door de kerstmarkt en versiering. Van mei tot oktober is de temperatuur het meest aangenaam.

Openingstijdenomhoog

De winkels in Maastricht kennen dezelfde openingstijden als winkels in andere grote steden. Op maandagochtend gaan de winkels later open (tussen 11:00 en 12:00) en op overige werkdagen zijn ze geopend van 10:00 - 18:00. De koopavond valt in Maastricht op donderdag, dan zijn de winkels open tot 21:00. Op zaterdag sluiten veel winkels vaak iets eerder, om 5 uur. Rond de feestdagen in december zijn de winkels vaker en langer geopend. Tegenwoordig is er vrijwel elke week koopzondag in Maastricht. Zelfs op feestdagen wordt het gebruikelijk dat de winkels open zijn.

Valutaomhoog

In Nederland wordt betaald met de Euro.

Vervoer

Auto

Met de auto

Als je van plan bent met de auto naar Maastricht te rijden, kun je je route gemakkelijk plannen via internet, bijvoorbeeld op op Routenet.nl. Hier wordt je route vanaf huis naar jouw hotel precies uitgelegd.

Zodra je het centrum van Maastricht in rijdt en de borden van de zonegrens van de binnenstad passeert, is het overal betaald parkeren. Dit geld doorgaans van 08:00 - 18:00, op koopavonden en koopzondagen. Vanaf de invalswegen naar de binnenstad kom je geregeld borden tegen die naar parkeergarages leiden en tegelijkertijd wordt aangegeven hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn.

Parkeerplaatsen zijn te vinden op bijvoorbeeld Q-park.nl. Dagtarieven variëren tussen 10 en 20 euro, afhankelijk van waar je parkeert.

Wijken

de Markt

De Markt

Dit plein en de straten eromheen vormen wel de kern van de stad, ze zijn dan ook volledig gerestaureerd. Met name het stadhuis uit de 17e eeuw valt direct op. Het is een prachtig pand wat statig zijn plaats inneemt in deze wijk. Ook hier vindt je verschillende leuke restaurantjes en bars. Op woensdag en vrijdag is hier de markt met heel veel kramen. De winkelstraten rondom de Markt zijn autovrij. Tip: loop vanaf de Markt via de Boschstraat naar 't Bassin!

Vrijthof

Het Vrijthof

Het beroemdste plein van Maastricht is zeker wel het Vrijthof. Het is de ontmoetingsplek van heel Maastricht en hier vindt je ook de imposante Sint Janskerk en de Sint Servaas Basiliek. Er zijn vele diverse restaurants en bars. En natuurlijk bij mooi weer kun je hier heerlijk vertoeven op een van de vele terrassen. Op dit plein is altijd wel iets te doen, er worden hier dan ook veel evenementen gehouden. Nabij het Vrijthof ligt het nieuwe winkelcentrum Entre Deux en een ander winkelcentrum Mossae Forum. Rondom het plein liggen oude gezellige straatjes waar je heerlijk doorheen kunt slenteren.

Jekerkwartier

Jekerkwartier

Op korte afstand van het Vrijthof ligt het Jekerkwartier. Hier vind je ook het stadspark en de nog bestaande oude stadsmuren. Ook hier vind je weer gezellige restaurantjes en bars. Ook diverse galerieën zijn hier gevestigd. Deze wijk staat ook wel bekend als het Parijse 'Quartier Latin'.

Onze Lieve Vrouwe plein

Onze Lieve Vrouwe Plein

Wanneer het mooi weer is, vindt je op het onze Lieve Vrouwe plein alleen maar gezellige terrassen. Voor een lekkere lunch, diner, of een lekker drankje ben je hier zeker op het goede adres. In de winter is het een prachtig plein waar je de prachtige kerk goed kunt bekijken. In de straten rondom zijn er diverse restaurantjes en barretjes te vinden. Gezellige winkelstraten rond het onze Lieve Vrouwe Plein zijn onder andere de Hoofdwinkelstraat en het Stokstaartkwartier.

't Bassin 2

't Bassin

Een leuke wijk waar je zeker moet gaan kijken is 't Bassin; In de oude gerenoveerde binnenhaven liggen mooie boten gemeerd tussen diverse restaurantjes. In de kelders van de gerenoveerde pakhuizen zijn nu diverse bars en trendy restaurants gevestigd. Met mooi weer zit je heer op een van de terrassen langs het water!

hip-hotel-st-martenslane_3[1]

Wijck

Niet te missen als je naar Maastricht gaat: de wijk Wyck. Ja, echt, je spreekt het dan ook niet uit als 'Wijk', maar als 'Wiek', dat is afgeleid van het Latijnse woord vicus. Vicus betekent (jawel!) 'wijk'. Enfin. Kom je hier met de trein, dan wandel je de wijk direct in zodra je het station uitstapt. Wyck strekt zich dus uit vanaf het station tot de Servaasbrug. De bekende straten hier zijn de Stationsstraat (iedere zaterdag van 10:00 - 16:00 vindt hier een antiekmarkt plaats) en de Rechtstraat, waar op zondag regelmatig een tweedehands boekenmarkt plaatsvindt. Naast antiek en tweedehands spullen staat Wyck vooral bekend om haar trendy winkels!